Consultatii si evaluari posturale

Ortezele personalizate pot face parte dintr-un protocol de tratament cuprinzător pentru a aborda diferite simptome ortopedice, având de obicei legătură cu durerea și disconfortul picioarelor și spatelui, sau precum pot fi folosite atât în mod preventiv cât și pentru sporirea performanței sportive în cazul atleților, sau, pur și simplu pot fi folosite pentru un confort mărit al picioarelor noastre, oferindu-ne o stare de bine, fără dureri ale picioarelor sau disconfort la efort prelungit în activitățile de zi cu zi.

Unele dintre obiectivele pe care un specialist medical le poate avea pentru recomandarea tratamentului ortotic atât pentru copii cât și pentru adulți, includ: corectarea deformărilor piciorului, ajutor pentru picior si glezne pentru a putea funcționa mai bine, oferirea de sprijin corect din punct de vedere anatomic talpii și gleznei-realiniind întreaga structură a corpului, ameliorarea durerilor de genunchi și spate, ajutor în corectarea profilelor scoliotice, prevenția și reducerea riscurilor pentru dezvoltarea unor afecțiuni ulterioare.

Talonetele personalizate sunt mai mult decât o simplă inserție pentru pantofi pe care le puteți cumpăra de la majoritatea magazinelor sportive sau de pe internet. Sunt dispozitive medicale personalizate, concepute de la zero pentru picioarele și structura dvs. anatomică, pe baza unei evaluări complete statice și dinamice, și întotdeauna vor fi purtate în pereche pentru cele mai eficiente rezultate.

Pentru ce ne sunt atât de utile susținătoarele plantare unicat?

Fiind create special pentru fiecare dintre noi în parte, specialiștii pot prescrie ortezele noastre personalizate pentru a trata o serie de afecțiuni medicale, precum:
Platfus (picior plat) – Picioarele plate pot provoca dureri de picior, de gleznă, genunchi și de spate, precum si accentuarea profilelor scoliotice. Ortezele individualizate pot ajuta la susținerea corectă a picioarelor și la poziționarea corespunzătoare a întregului corp, astfel ajutând și la corectarea afecțiunilor posturale.
Supra-Pronația și Supinație – un element extrem de important pentru copii și sportive, și nu numai. Pronația descrie mișcarea labei piciorului la momentul contactului cu solul atunci când umblăm sau alergăm, având rolul de a reduce șocul resimțit de membrele inferioare. Pentru că unii dintre noi calcăm mai mult spre interiorul sau mai spre exteriorul piciorului, specialiștii care concep talonetele personalizate țin cont de acest lucru și creează susținători plantari cu structuri diferite ale tălpii, special pe fiecare nevoie în parte. Acestea reprezintă unul din cei mai importanți factori în alegerea talonetelor, deoarece o formă care să se potrivească formei piciorului nu doar că ne scutește de o mulțime de accidentări, dar ne poate și ajuta să progresăm. Pronația neutră descrie o mișcare corectă a piciorului, pe centrul tălpii. În această situație talonetele pentru sportivi au o talpă semi-curbată, care asigură suport, absorbția șocurilor și oferă flexibilitate în același timp. Sub-pronația (sau supinația) apare la cei care calcă foarte mult spre exterior, rezultând într-o presiune foarte mare asupra părții inferioare a piciorului. În acest caz, sunt create susținătoare plantare cu bolta mai înaltă, care să ajute piciorulul să își corecteze poziția și să îl forțeze să se rotească suplimentar spre interior. Persoanele care au supra-pronație (sau pronație exagerată) au tendința de a călca spre interior, cu genunchii apropiați. Acest gen de mișcare afectează în special gleznele și șoldurile, care vor încerca să suplinească lipsa de stabilitate și să corecteze postura. Talonetele concepute vor oferi mai mult control asupra mișcărilor.

Piciorul scobit (arcuire excesivă a boltei plantare) – Arcadele foarte înalte reduc suprafețele de sprijin pe talpă. Această deformare, care afectează în principal pre-adolescenții poate stresa mușchii picioarelor și poate duce la o serie de afecțiuni cum ar fi periostită, dureri de genunchi și fasciită plantară. Ortezele personalizate pot ajuta prin împiedicarea picioarelor să se rostogolească excesiv spre interior sau spre exterior și prin disiparea punctelor de presiune maximă, asigurând un proces Gait al mersului, uniformizat.

Fasceita plantară – Fasceita plantară este o cauză frecventă a durerii de călcâi, fiind o inflamație a țesutului (fascia plantară) care se extinde de la călcâi până la degetele de la picioare. Ortezele personalizate se bazează pe analiza statică, posturală și evaluarea mersului și vor fi special concepute pentru a ajuta în cazul fasciitei plantare, pentru a ajuta corpul să-și mențină poziția ideală, și o mișcare sănătoasă. Medicii și specialiștii pot recomanda talonetele personalizate pentru a oferi sprijin călcâiului și piciorului, reducerea oboselii și prevenirea accentuării durerii cauzate de această afecțiune.

Metatarsalgia – talpa piciorului se inflamează, iar durerea este resimţită în zona plantară anterioară, cu precădere în timpul mersului. Iată cateva sugestii pentru a ajuta la atenuarea durerii și a disconfortului asociate cu această afecțiune:
• folosiți încălțăminte confortabilă și potrivită
• purtați talonete personalizate – susținători plantari pentru a diminua si dispersa corect presiunea din talpă

Hallux Valgus (monturi) – Monturile sunt umflături dureroase care se pot dezvolta la baza degetului mare datorită distribuirii inegale a greutății corporale pe cele două picioare, provocând inflamarea degetelor și deformarea articulațiilor. Încălțămintea strâmtă și pantofii cu toc înalt pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni, în schimb ce ortezele personalizate pot ajuta prin reducerea presiunii asupra degetului mare.

Tailor Bunion (montul croitorului) – reprezintă proeminența în oglindă comparativ cu hallux valgus, fiind datorată deplasării laterale a celui de-al cincilea metatarsian. Ortezele personalizate pot ajuta prin asigurarea unui mers mai confortabil, în încalțăminte comodă și lejeră, evitând astfel episoadele dureroase.

Degetele în ciocan (flexibile/rigide) – Degetele îndoite pot provoca dureri din cauza presiunii pe partea de sus a pantofului si pun presiune asupra oaselor metatarsiene de la baza lor, cauzand dureri în talpă. Degetele rigide cresc presiunea generată pe articulațiile contractate. Purtarea pantofilor cu mai mult spațiu în zona anterioară a degetelor de la picior și tratamentul prin susținătoare plantare personalizate nu îndreaptă degetele sau corectează diformitatea, însă poate ameliora durerea, oferi confort suplimentar picioarelor și poate reduce probabilitatea ca degetele de la picioare să se agraveze.

Dureri de spate – Uneori poziționarea greșită a picioarelor, cum ar fi boltele care se prăbușesc spre interior sau lipsa de absorbție a șocurilor de sol pot provoca dureri ale articulațiilor și dureri de spate pe care, prin purtarea constantă a talonetelor, le putem diminua.

Numeroși specialiști încurajează utilizarea susținătoarelor plantare personalizate pentru a ajuta la tratarea unei varietăți de probleme în sistemul corpului nostru, de la dureri articulare, disconfort la nivelul picioarelor, dureri de genunchi, probleme de postură precum și pentru dureri de spate în zona lombară.

Scanarea piciorului evaluează inclusiv modul în care ne distribuim greutatea pe fundația corpului nostru. Probabil, când avem dureri de spate ușoare dar care durează de ceva vreme, ne-am ajustat postura pentru a încerca să compensăm disconfortul. O scanare completă va identifica acest lucru și ne va recomanda o orteză plantară total personalizată, care ne poate ajuta în ameliorarea durerilor articulare și de spate. Talonetele create exact pe nevoia noastră anatomică optimizează de fapt performanțele întregului corp, nu doar picioarele.

Diabet (piciorul diabetic) – Uneori, o persoană cu diabet poate pierde senzația în picioare, o afecțiune cunoscută sub numele de neuropatie diabetică. Când se întâmplă acest lucru, talonetele personalizate sunt prescrise pentru a descărca presiunile mari de la capetele metatarsiene, ceea ce reduce riscul de ulcerație plantară. Susținătoarele plantare personalizate redistribuie greutatea corpului din punctele de presiune din tălpi protejând zonele sensibile ale picioarelor, în timp ce asigură o amortizare care reduce stresul și supra-încărcarea biomecanică asupra membrelor inferioare.

Artrită – Artrita reumatoidă și osteoartrita pot provoca disconfort la nivelul picioarelor și structurii corpului. Când ne dor picioarele, ne este greu să ne gândim la orice altceva, iar activitățile de zi cu zi care implică statul în picioare sau mersul mai mult de câteva minute pot deveni prea descurajante pentru a încerca. Efectuarea unor alegeri bune pentru încălțăminte lejeră poate preveni problemele, dar pentru mulți dintre cei care suferim deja, talonetele personalizate concepute pentru a ușura durerile de la nivelul picioarelor și pentru a corecta problemele structurale – pot oferi o ușurare mult necesară.
Prezența numeroaselor studii ne descoperă faptul că persoanele care poartă susținătoare plantare personalizate au mai puține dureri la nivelul articulațiilor piciorului și au nevoie de mai puține medicamente care atenuează durerea, însă există de asemenea și recomandări pentru talonete care pot duce la schimbări pe termen lung ale biomecanicii corpului, putând astfel încetini sau preveni progresia artritei.
Una din recenziile Cochrane*, o analiză sistematică a mai multor studii de control, a găsit dovezi despre faptul că talonetele realizate pe comandă reduc durerile de picior la persoanele cu: Artrită reumatoidă, Monturi, Picior scobit dureros, Artrită idiopatică juvenilă, Fasciită plantară, Dureri de călcâie.

* Recenziile Cochrane sunt recenzii sistematice ale cercetărilor din domeniul îngrijirii sănătății umane și a politicii de sănătate și sunt recunoscute la nivel internațional drept cel mai înalt standard în asistența medicală bazată pe dovezi. Aceștia investighează efectele intervențiilor pentru prevenire, tratament și reabilitare.

Programați-vă chiar astăzi, cât mai aproape de dumneavoastră!